Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın göreve gelmesinin ardından başlatılan şeffaf yönetim anlayışı doğrultusunda, belediyenin borç tablosu ikinci kez kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan son verilere göre, bir yıl içinde toplam borçta 41 milyon 908 bin TL’lik azalma sağlandı. Özellikle araç filosunun yenilenmesi amacıyla alınan 30 yeni araç için kullanılan krediye rağmen toplam borçta ciddi bir azalma yaşandı
Urla Belediyesi, 2024 yılında açıkladığı borç tablosunun ardından, geleneği bozmayarak 2025 verilerini de kamuoyuyla paylaştı. Mali disiplini önceleyen, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla hareket eden Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, göreve geldikleri günden itibaren her kalemiyle şeffaf bir mali yönetim sürdürdüklerini vurguladı. Geçtiğimiz yıl 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle belediyenin toplam borcu 224 milyon 957 bin 311 TL olarak açıklanmıştı. Mayıs 2025 itibariyle açıklanan verilere göre bu rakam 183 milyon 49 bin 112 TL’ye geriledi. Son bir yılda Urla Belediyesi’nin borç yükü yaklaşık 42 milyon TL azaldı. Tablonun detayları incelendiğinde Urla Belediyesi, borç azaltımını sürdürürken aynı zamanda yatırım yapmaya ve kamu hizmetlerini kesintisiz sürdürmeye de devam etti. Özellikle araç filosunun yenilenmesi amacıyla alınan 30 yeni araç için kullanılan krediye rağmen toplam borçta ciddi bir azalma sağlanmış olması, Başkan Balkan’ın mali planlamasının başarısını ortaya koydu.
PERSONEL MAAŞLARINDA GECİKME YAŞANMADI
Geçtiğimiz yıl 60 milyon TL seviyesinde olan belediye şirketlerine ait borçların büyük kısmı ödendi ve bu rakam yaklaşık 19,5 milyon TL seviyesine düşürüldü. Vergi Dairesi, Gediz Elektrik, Özel İdare ve Taşınmaz Kültür Varlıkları Katkı Payı gibi kalemlerdeki borçlar ise tamamen kapatıldı. Personel giderlerinde de düzenli ödeme politikasıyla hiçbir gecikme yaşanmadı; memur, işçi ve sözleşmeli personelin maaş alacakları kalmadı. Ayrıca kadrolu işçi, memur ve KHK’lı işçilerle yapılan sözleşmelerde enflasyon üzerinde artış sağlanarak işçinin ve emekçinin hakkı olan maaşlar verildi. Bununla birlikte SGK borcu 25 milyon TL’den 33 milyon TL’ye, araç kredileri dahil banka borcu ise 36 milyon TL’den 53 milyon TL’ye çıktı. Ancak bu artışların gerekçesi, planlı yatırımlar ve kurumsal ihtiyaçlara yönelik uzun vadeli finansman kaynaklarının devreye alınması oldu.
Balkan: “5 senede 10 yıllık çalışmak zorundayız”
Mali tablo ile ilgili konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Göreve geldiğimizde Urla Belediyesinin içinde bulunduğu mali tabloyu hemşehrilerimizle paylaşacağımıza söz vermiştik. Şeffaflık ilkesi gereği, her yıl kesin hesapların ardından bu verileri açıklamaya devam edeceğiz. Tüm borçlara rağmen yatırımlarımızı durdurmadan, aynı zamanda borçları azaltarak ilerliyoruz. 5 senede 10 yıllık çalışmak zorundayız. Göreve gelirken yalnızca borçları değil, geleceği yönetmeye talip olduğumuzu ifade etmiştik. Şeffaflık ilkesinden hiç sapmadan, her kuruşun hesabını verecek şekilde bir yıl boyunca çalıştık. Bugün, bu çabanın somut sonucunu halkımızla paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Urla Belediyesi artık hem borçlarını yöneten hem de yatırım yapan bir yapıya kavuşmuştur.”
URLA’DA BORÇLAR AZALDI, YATIRIMLAR ARTTI
Urla Belediyesi bir yıl içerisinde borçlarını ciddi anlamda azalttı, aynı zamanda birçok hizmete imza attı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın göreve başladığı 5 Nisan 2024 tarihinden bu yana geçen bir yıl, ilçede sosyal, çevresel, altyapısal ve kültürel dönüşümün izlerini taşıdı. Katılımcı belediyecilik anlayışıyla yola çıkan Başkan Balkan ve ekibi, şeffaf yönetim, ortak akıl ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini esas alarak Urla’da örnek gösterilecek çalışmalara imza attı.
22 PLAJDA SAHİL DÜZENLEMESİ YAPILDI
Urla Belediyesi, “Plajlar halkındır” sözüyle yola çıkarak 2024 yaz sezonu öncesinde ilçeye bağlı Kalabak, Gülbahçe, Demircili, Özbek, Zeytineli, Azmak, Altınköy, Zeytinalan, İçmeler, Çeşmealtı, Torasan ve Balıklıova başta olmak üzere 22 sahili halkın kullanımına açtı. Belediyenin öz kaynaklarıyla duş, soyunma kabini, tuvalet ve gölgelik gibi yapılar kuruldu. Her vatandaşın eşit ve ücretsiz şekilde denize ulaşımını mümkün kılan bu çalışma, sosyal adalet ve kıyıların kamusal alanlar olarak korunması açısından örnek teşkil etti.
URLA’NIN YENİ DÖNEMİ: URLA KART HAYATA GEÇTİ
Urla Belediyesi tarafından sosyal yardımlaşmayı güçlendirmek ve hemşehrilik bilincini pekistirmek amacıyla hayata geçirdiği Urla Kart projesinde kartlar vatandaşlara dağıtılıyor. Sosyal dayanışmanın artırılması ve yardım sistemlerinin düzenli hale getirilmesi hedeflenen projede, yardıma ihtiyacı olan bireylere İzmir Şehir Kart altyapısı kullanılarak ulaşılacak.
URLA’DA EVDE BAKIM HİZMETLERİ BAŞLIYOR
Urla Belediyesi, sosyal belediyecilik kapsamında hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi. Nüfus ortalaması 58.7 olan ilçede yaşlı vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan “Evde Bakım Hizmetleri” projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve Urla Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilecek. Yapımına 2024 yılında başlanan Evde Bakım Hizmetleri binasında ilçedeki dezavantajlı yaşlı bireylere evlerinde bakım hizmeti sunulacak proje kapsamında iki doktor, iki hemşire, iki erkek ve iki kadın yardımcı personel olmak üzere toplamda 8 kişilik sağlık ekibi hizmet verecek. Evde Bakım Hizmetleri Binası’nın inşaatının 2025 yılı içerisinde tamamlanarak faaliyete başlaması planlanıyor.
FEN İŞLERİ İLE MODERN ULAŞIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, altyapı ve üstyapı projeleriyle İzmir’in en büyük yüzölçümüne sahip olan Urla’nın her köşesine hizmet taşıdı. Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından 2024 yılında 50 bin ton asfalt yama, 3 bin ton asfalt yol çalışması ve 75 bin metrekare kilit parke taş çalışması yapılmıştır. Ayrıca Başkan Balkan’ın seçim vaatlerinin arasında yer alan yazın artan nüfusla beraber Çeşmealtı ve İskele bölgesinde yoğun trafik sıkışıklığına çözüm olarak alternatif yol güzergahı kullanıma açıldı.
KÖYLÜNÜN TOPRAĞI KÖYLÜDE KALDI
Urla Belediyesi, 6360 sayılı yasa ile belediyeye devredilen köy parsellerini kooperatiflerle iş birliği yaparak köylüye geri kazandırdı. Urla Belediyesi, 6360 Sayılı Kanun ile köy tüzel kişiliğinin sona ermesi sonucu belediyeye devrolan köy parsellerini, kooperatifler aracılığıyla köylere geri veriyor. Urla Belediyesi ile Kadıovacık, Özbek, Balıklıova, Gülbahçe Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, köylüye ait alanlar köylünün kullanımına sunuldu. Yine tarım alanında Urla Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek ve tarımsal üretimi artırmak amacıyla Nohutalan Mahallesi’nde nohut üreticilerine tohum desteği sağlandı. Ayrıca muhtarlar aracılığıyla üreticiye 11 bin adet zeytin fidanı dağıtımı yapıldı. Yüzde 68’i orman olan Urla’da yangın risklerine karşı ormanlık alanların kıyıları temizlenerek zakkum bitkisi dikildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı