1. Haberler
  2. Gündem
  3. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin Girişimleriyle Siverek’te Keşfedilen Bazalt Sütunları Koruma Altına Alındı

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin Girişimleriyle Siverek’te Keşfedilen Bazalt Sütunları Koruma Altına Alındı

featured
harran-universitesi-ogretim-uyesinin-girisimleriyle-siverekte-kesfedilen-bazalt-sutunlari-koruma-altina-alindi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında keşfedilen ve doğada nadir görülen bazalt sütunlarının korunması adına yapılan değerlendirmeler olumlu sonuçlandı. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp’in girişimleri sayesinde bu jeolojik yapı Türkiye gündemine taşındı ve koruma altına alındı.

Siverek-Kâhta karayolunun 31. kilometresinde ortaya çıkan geometrik şekilli bazalt sütunlarını ilk inceleyen Prof. Dr. Şahinalp, bu oluşumların volkanik faaliyetler sonucu milyonlarca yıl önce oluştuğunu ve dünya genelinde ender görülen yapılar olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Sait Şahinalp, nadir jeolojik yapıların turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne acilen koruma altına alınması için başvuruda bulundu.

Öğretim üyesinin bu girişimi sonucunda, Çevre İl Müdürlüğü’nün yaptığı incelemeler sonrası yol genişletme çalışmaları durduruldu ve bazalt sütunları koruma altına alındı. Prof. Dr. Sait Şahinalp, bazalt sütunlarının Karacadağ Volkanizmasının ürünü olduğunu, yaklaşık 2-5 milyon, hatta 10-15 milyon yıl yaşında olabileceklerini belirterek, bu alanların jeoturizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Sütunların benzerlerine kıyasla oldukça büyük bir çapa sahip geometrik şekilleriyle dikkat çektiğini belirten Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak; “Harran Üniversitesi’nin bilimsel katkılarıyla fark edilen bazalt sütunlarının korunması için gerekli tüm önlemler alınmıştır. Alanın doğal sit alanı olarak tescil edilmesi ve bu bölgenin turizm potansiyelini artıracak bir proje geliştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” diye konuştu.

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin girişimleriyle gerçekleştirilen bu koruma çalışması, Siverek ve Şanlıurfa’nın tanıtımına büyük katkı sağlamayı hedefliyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesinin Girişimleriyle Siverek’te Keşfedilen Bazalt Sütunları Koruma Altına Alındı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Balıkesirden Son Dakika ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin